8 PREDNOSTI SLAGALICA ZA DJECU

Drvene igracke slagalice

Kada ste bili mali da li ste se igrali sa igračkama za slaganje (Slagalice)? Gotovo mogu da garantujem da je odgovor da. Drvene igračke za slaganje su osnovna i klasična igračka u gotovo svakoj porodici.

Ali zašto? Zašto su igračke za slaganje tako popularne čak i kroz nove trendove igračaka?

Hajde da prođemo kroz naših 8 najboljih prednosti korištenja igračaka za slaganje sa svojom djecom – ovo je jedan od primjera u kojem vaši roditelji mogu reći ‘bilo je dovoljno dobro za mene, dovoljno je dobro za tebe’.

8 PREDNOSTI SLAGANJA IGRAČKA
Način na koji vaše dijete izgleda kada može završiti aktivnost je jedan od najvažnijih u ranom obrazovanju – uspjeh, zadovoljstvo, ponos. To je nešto posebno. Pogledajmo zašto se igračke za slaganje mogu koristiti da pomognu vašem djetetu da razvije osjećaj postignuća.

  1. Koordinacija ruku i očiju – slaganjem dijelova jedan na drugi, vaše dijete razvija vezu između svojih ruku, šaka i prstiju i može spustiti komad dole.
  2. Vještine rješavanja problema – ova je višestruka u tome što će vaše dijete naučiti veličinu komada koji mogu ići jedan na drugi, koliko su manji komadi stabilniji kada se stave na veće komade i kako osigurati da njihovo stvaranje može postati veće.
  3. Razumijevanje uzroka i posljedice – pitanje ‘šta će se dogoditi ako ovo uradim’ je toliko važno za djecu da razviju osjećaj radoznalosti i eksperimentisanja. Ovo pitanje je jedno koje bi smo svi trebali postaviti, bez obzira na godine.
  4. SlagalicaIdentifikacija oblika – ako su igračka za slaganje ili drveni blokovi različitih oblika, dajete svom djetetu priliku da nauči i oblike sa strane i 3D nazive dijelova. Podizanjem i okretanjem kocke u njihovoj ruci pomažete da pomoću dodira pokažete kako oblici izgledaju.
  5. Prepoznavanje boja – zamolite dijete da stavi crveni komad na plavi komad. Ovo će pomoći u razvoju razumijevanja boja.
  6. Razvoj motoričkih sposobnosti – ako gradite, a dijelovi su razbacani unaokolo, možete pomoći u razvoju grube motorike tako što ćete natjerati svoje dijete da dođe, hoda ili puzi do sljedećeg komada koji mu je potreban.
  7. Razvoj fine motorike – kada je riječ o malim komadićima, okretanje u prstima i lagano postavljanje na mjesto zahtijeva određene motoričke vještine, a ove igračke daju toliko mogućnosti za razvoj ove vještine.
  8. Postavljanje ciljeva – postavljanjem cilja ili zadatka i namjerom da ga završite, otuda dolazi onaj izgled postignuća s kojim smo započeli – i nije li to nešto posebno.Slagalica

Dakle, postoji samo 8 razloga da svom djetetu pružite igračke za slaganje – ali zapamtite, dijete uči od VAS. VI im trebate pomoći oko ciljeva, trebate razgovarati o bojama, trebate im pokazati kako ih koristiti. Vašem djetetu je potrebna vaša pomoć.