ZAŠTO SU PUZZLE VAŽNE ZA BEBU?

Drvene didaktice igracke montesori

PUZZLE ZA BEBE I ZAŠTO BI SE VAŠE DETE TREBALO DA SE IGRA SA NJIMA.

Možda ste nas čuli da pričamo o tome zašto su drvene slagalice(puzzle) za bebe fantastičan način za učenje novih vještina, ali danas želimo zaroniti malo dublje u to zašto su slagalice za bebe nevjerovatne za rano obrazovanje.

Vjerujemo da se prednosti igranja slagalicama mogu podijeliti u tri kategorije : Fizičke vještine, Kognitivne vještine i Lične vještine.

Drvene puzzle

Fizičke vještine uključuju koordinaciju ruku i očiju, finu motoriku kada podižete komade, grubu motoriku kada ispružite ruku kako biste pronašli pravi komad i mnoge druge vještine dok pomičete dijelove u prstima i stavljate ih u samo prava mjesta.Nije li nevjerojatno pomisliti da kada svojoj bebi date slagalice da se igra s vama već radite na njihovim mišićima koje će koristiti za pisanje, hvatanje, pa čak i za kucanje jednog dana. Prednosti beba koje se igraju sa zagonetkama traju godinama, čak i decenijama!

Kognitivne vještine koje će bebe razviti su stvari poput usklađivanja boja, shvaćanja da ravni komadi idu oko ruba (možda nisu za bebe, ali će stići), usklađivanja slika u pričvršćenim dijelovima s pločom i pamćenja koji komadi idu gdje. Za bebe preporučujemo velike, zdepaste i fiksirane slagalice. Ovo daje najbolju priliku vašoj bebi da pronađe ispravne dijelove – a kompletiranje slagalice je tako sjajan cilj za dijete.

Konačno, lične ili emocionalne vještine. To su vještine vezane za strpljenje, smjenjivanje, ponos i nagrada za dovršavanje slagalice i interakciju koju će vaše dijete dobiti kada se igra sa slagalicama s vama. Kada se vaša beba igra s drvenom slagalicom, ona vam pokazuje kako može izvršiti zadatak. Osjetit će osjećaj radosti dok uzviknete kada dobiju komad na pravom mjestu, a vi čak možete zajedno razviti jezik razgovarajući o temama, bojama i životinjama koje vidite na komadima.

puzzle montesori
Zagonetke mogu izgledati kao igračka za starije dijete, ali pod nadzorom vjerujemo da se prednosti igranja slagalicama za bebe ne mogu poreći.

Nema zablude o prednostima zagonetki u razvoju djece. Koristili ste ih, vaši roditelji su ih koristili, njihovi roditelji su ih koristili i sada ih vaša djeca koriste za učenje kroz igru.

Pružajući svojoj bebi zagonetke za igranje i uživanje, dajete im priliku da nastave sa učenjem. Tema slagalica je tako daleko i široka – poput životinja, oblika, boja i još mnogo toga = tako da ćete sigurno pronaći savršenu slagalicu iz Kefalice koja će biti omiljena u vašoj kući.

Želite da vidite veliki izbor slagalica za svoju bebu? Pogledajte našu ponudu!